Mijn ledenpagina

Inloggen | Opslaan

Regelgeving

Diesel binnenkort verboden in Duitse steden?

ECI - 08/06/2018 16:00:30 - Door
Regelgeving

Sinds 31 mei zijn in Hamburg (Duitsland) twee weggedeeltes van samen meer dan twee kilometer verboden voor de meest vervuilende dieselvoertuigen. Deze maatregel is het gevolg van rechtzaken die door de steden Stuttgart en Düsseldorf zijn aangespannen, met als doel de luchtvervuiling te verminderen.

Diesel binnenkort verboden in Duitse steden?

Credits foto : dpa/AFP/Archiv/Daniel Bockwoldt

Maatregelen om de luchtvervuiling in steden te verminderen

Het Duitse Bundesverwaltungsgericht (federaal administratief rechtscollege) heeft gemeenten de macht gegeven om, op progressieve wijze, dieselvoertuigen binnen hun gemeentegrenzen te verbieden. Dieselvoertuigen wordt verweten één van de belangrijkste oorzaken te zijn van cardiovasculaire en luchtwegaandoeningen vanwege de uitstoot van NOx (stikstofoxiden). De maatregel betreft alle dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Euro 6 norm. Concreet gezien zullen alleen voertuigen die na 2015 zijn gebouwd en geregistreerd worden toegestaan op de openbare weg.

De gerechtelijke uitspraak laat echter uitzonderingen toe: goederenlevering, hulpdiensten en bewoners van de dieselvrije zones zullen voorlopig niet door de nieuwe maatregel getroffen worden.

De Duitse regering in een lastig parket

In het verleden heeft de Duitse regering meerdere keren zijn weerstand getoond tegen de verkeersrestricties, door het netwerk van het openbaar vervoer binnen de bebouwde kom uit te breiden en de nadruk te leggen op de ontwikkeling van elektrische voertuigen. Echter, de gerechtelijke uitspraak betreffende het dieselverbod ligt in de lijn van de ontwikkeling in andere Europese landen, waar in bepaalde steden (Rome, Parijs) al een dieselverbod geldt.

 

Opmerkingen

Praktische informatie

Het laatste nieuws

Even geduld a.u.b....