Hoofdmenu
Mijn ledenpagina
Hoofdmenu
Services
Milieu

Een nieuwe brandstof op basis van water?

ECI - le 01/03/2019 11:00 - Door
Milieu

De Australisch-Israëlische start-up Electriq-Global en het Nederlandse Eleqtec zijn een samenwerking aangegaan, met als doel een brandstof te ontwikkelen op basis van water.

Een nieuwe brandstof op basis van water?

Een alternatief voor gecomprimeerde waterstof

De brandstof bestaat voor minimum 60% uit water. Het betreft hier een recente oplossing met een realistisch toekomstperspectief. De nieuwe brandstof zou een directe concurrent zijn van het "groene aanbod" dat momenteel beschikbaar is (batterijen en gecomprimeerde waterstof), qua prestaties als op financieel gebied. De brandstof op basis van water biedt een grotere autonomie, heeft lagere productiekosten en ondervindt geen opslag-, vervoer- of recyclingproblemen. Deze aspecten zijn zeer belangrijk om de levensvatbaarheid van een schone energie in te schatten. De bouw van recyclinginstallaties maakt deel uit van het project.

Nederland, voorloper op het gebied van schone energie

Het is geen toeval dat beide bedrijven Nederland hebben gekozen voor de uitwerking van hun project. Nederland is een voorloper op het gebied van schone energie en is zeer actief in het ontwikkelen van zero-emissie mobiliteitsoplossingen.

Er zijn contacten gelegd met meerdere Nederlandse bedrijven die actief zijn in de sector van schone energie. Meerdere prototypen (waaronder vrachtwagens, binnenvaartschepen en mobiele generators) zouden vanaf 2020 het licht moeten zijn en onder reële omstandigheden getest moeten worden. Deze eerste etappe is zeer belangrijk want, indien succesvol, zal zij de weg openen voor de commercialisering van brandstof op basis van water.

 

 

Opmerkingen