Nieuwe vrachtwagens

De Nikola Tre, een 100% autonome vrachtwagen op waterstof ontwikkeld voor Europa

28/11/2018 09:23:39
ECI - Update: 28/11/2018 09:23 - Door
Nieuwe vrachtwagens

De Noordamerikaanse fabrikant die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van hybride vrachtwagens, Nikola Motor, ontwikkelt momenteel een model dat loopt op waterstof en speciaal bedoeld is voor de Europese markt. Hij is Nikola Tre gedoopt en beschikt over een autonome rijmodus van hoog niveau (integrale autonomie).

De Nikola Tre, een 100% autonome vrachtwagen op waterstof ontwikkeld voor Europa

De belangrijkste kenmerken van de Nikola Tre

 Deze vrachtwagen kan de weg op dankzij een brandstofcel met een vermogen van 120 kW die verbonden is met twee elektrische motors waarvan de positie kan variëren voor een vermogen van 500 tot 1000 pk. De door de fabrikant aangekondigde autonomie ligt tussen de 500 en de 1000 kilometer. De hybride technologie (brandstofcel en elektriciteit) voldoet aan alle milieunormen die in Europa van kracht zijn. De aerodynamica van de vrachtwagen is ook uitvoerig bestudeerd voor een optimaal brandstofverbruik.

De Nikola Tre biedt niet alleen een autonome rijmodus, maar tevens meerdere technologische snufjes die, in de meeste gevallen, te bedienen zijn via een 21" touchscreen en de veiligheid en rijstijl van de chauffeur ten goede komen. Zo is de vrachtwagen bijvoorbeeld uitgerust met een onafhankelijke controle van de wielen (tijdens bochten of manoeuvres) of een remhulp.

Een serieproductie in 2022 of 2023?

Momenteel is de Nikola Tre slechts een prototype, dat aan het grote publiek gepresenteerd zal worden tijdens de Nikola World, een event dat in april 2019 in Phoenix (USA) georganiseerd wordt door Nikola Motor Company.

De directie van het bedrijf ambieert de Nikola Tre vanaf 2023 op grote schaal te kunnen fabriceren. Om dit doel te bewerkstelligen dient het bedrijf eerst een fabriek in Europa te bouwen. Tegelijkertijd zal het prototype meerdere tests ondergaan, waarvan de eerste gepland zijn voor 2020, in Noorwegen.

 

 

Opmerkingen