Mijn ledenpagina

Inloggen | Opslaan

Vrachtwagenfabrikanten

Man test platooning voor de logistiek

ECI - 19/07/2018 10:33:06 - Door
Vrachtwagenfabrikanten
MAN Truck & Bus

In Duitsland wordt momenteel getest met truck platooning. De tests vinden plaats op de A9 en moeten de voordelen van platooning voor de logistieke wereld aantonen.

Man test platooning voor de logistiek

Samenwerking

Het testproject wordt uitgevoerd door DB Schenker en MAN Trucks & Bus en in tweede instantie door de Hochschule Fresenius. De Duitse overheid financieert het project waarvan de kosten geraamd zijn op ongeveer 2 miljoen euro.

De samenwerking tussen beide bedrijven, die op wereldniveau opereren, toont het belang aan van het truck platooning. Bij truck platooning zijn vrachtauto’s elektronisch aan elkaar gekoppeld waarbij de voorste truck de snelheid en route bepaalt. De andere trucks volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is. De verwachting is dat deze manier van vervoer het toekomstbeeld gaat worden. De tests die momenteel in Duitsland worden uitgevoerd zijn de laatste fase voordat MAN overgaat tot de productie van voertuigen die specifiek voor platooning kunnen worden ingezet.

Snelweg

De tests zijn begonnen op 25 juni en leggen een traject van 154 km af, vanaf het distributiecentrum van DB Schenker in de buurt van München. De eerste maand zullen de tests worden uitgevoerd door twee ongeladen MAN vrachtwagens. In augustus zal er getest worden met geladen vrachtwagens.

Meerdere tests hebben al bewezen dat platooning veel voordelen heeft, ondermeer op het gebied van veiligheid en brandstofverbruik. Na de tests van MAN en DB Schenker, zal Hochschule Fresenius de ervaringen van platooningchauffeurs onderzoeken. Truck platooning kan een radicale wijziging van het chauffeursvak en de logistieke sector betekenen, en het is belangrijk de eventuele negatieve effecten te anticiperen.Opmerkingen

Praktische informatie

Het laatste nieuws

Even geduld a.u.b....