Mijn ledenpagina

Inloggen | Opslaan

Vrachtwagenfabrikanten

Vrachtwagenfabrikanten werken samen voor het testen van multimerkpelotons

ECI - 22/02/2018 09:02:00 - Door
Vrachtwagenfabrikanten
DAF
Iveco
MAN Truck & Bus
Scania
Volvo Trucks

Scania heeft een samenwerking aangekondigd met de andere grote vrachtwagenfabrikanten DAF, Daimler, Iveco, MAN en Volvo, in het kader van het ENSEMBLE project. Dit project, dat gefinanceerd wordt door de Europese Unie, heeft tot doel om de veiligheid binnen vrachtwagenpelotons te garanderen, ongeacht de deelnemende merken.

Vrachtwagenfabrikanten werken samen voor het testen van multimerkpelotons

De doelstellingen van het vrachtwagenpeloton

De belangrijkste bedoeling van een vrachtwagenpeloton is kostenbesparing. Voertuigen die dicht achter elkaar aan rijden verbruiken minder brandstof, wat ook gunstig is voor het milieu. De rijomstandigheden zullen ook verbeteren, vooral tijdens de spitsuren. Het gebruik van deze pelotons zouden een oplossing kunnen zijn voor meerdere actuele en toekomstige problematieken.

Update over het rijden in vrachtwagenpelotons

Het vrachtwagenpeloton zou veel positieve gevolgen hebben als het op de juiste manier wordt opgezet. Het is vandaag de dag nog niet echt mogelijk om een vrachtwagenpeloton van meerdere merken te laten rijden, vanwege de verschillen in ingebouwde technologieën in de vrachtwagens van de verschillende merken. Echter, tests met pelotons met vrachtwagens van éénzelfde merk zijn met succes afgelegd, dus men beschikt over een solide en betrouwbare basis waar op gebouwd kan worden.

Onderzoek van ENSEMBLE

Het ENSEMBLE consortium, dat beheerd wordt het Nederlandse TNO, zal nieuw onderzoek gaan doen. Zo zullen er test worden uitgevoerd op een speciaal circuit, maar ook onder reële omstandigheden. Deze tests zullen tot 2021 duren. Wetenschappers zullen zowel de veiligheid van een multimerk peloton meten, maar ook de brandstofbezuiniging per vrachtwagen en de invloed van de pelotons op andere weggebruikers. Al deze experimenten hebben tot doel om gemeenschappelijke normen voor alle fabrikanten op te stellen.

 

 

 

Opmerkingen

Praktische informatie

Het laatste nieuws

Even geduld a.u.b....