Mijn ledenpagina

Inloggen | Opslaan

Milieu

Een nieuwe motor voor Scania: de OC13 aardgasmotor

ECI - 16/11/2017 10:12:26 - Door
Milieu
Scania

Scania heeft een nieuwe aardgasmotor die zowel milieuvriendelijk, zuinig en krachtig is. Op deze wijze geeft de fabrikant antwoord op de groeiende vraag naar vrachtwagens die op alternatieve brandstoffen rijden.

Een nieuwe motor voor Scania: de OC13 aardgasmotor

CNG en LNG tanks

De motor biedt twee tanks : een tank voor CNG (aardgas onder druk) en één voor LNG (vloeibaar aardgas). “Het maakt niet zoveel uit of de motor draait op CNG of LNG”, aldus Folke Fritzson, hoofdingenieur bij Scania R&D en mede-ontwikkelaar van de motors. Hij onderstreept echter het feit dat een volle CNG tank een autonomie biedt van 500 km, terwijl een volle LNG tank een autonomie heeft van maar liefst 1100 km. De Scania OC13 is dus een motor die perfect inzetbaar is voor zowel lange afstandritten, als voor goederendistributie binnen de bebouwde kom, aangezien de aardgasmotoren geen geluidsoverlast veroorzaken.

Een motor voor vervoer over lange afstanden

De 13 liter motor van 400 pk biedt interessante mogelijkheden. Niet alleen garandeert hij een complete verbranding van de brand- en zuurstof, maar is hij tevens gekoppeld aan Scania Opticruise, de geautomatiseerde versnellingsbak van Scania, wat aan het rijcomfort bijdraagt. “Tijdens de ontwikkelingsfase was één van onze belangrijke doelstellingen een rijcomfort te bereiken dat niet onder doet voor een moderne dieselmotor” verklaart Folke Fritzson.

De nieuwe motor beschikt over 6 cilinders en kan langere afstanden afleggen tussen twee onderhoudsbeurten : 45.000 km i.p.v de 30.000 km die met aardgasmotoren van de vorige generatie afgelegd konden worden. 

 

 

 

 

 

Opmerkingen

Praktische informatie

Het laatste nieuws

Even geduld a.u.b....